Sibiu

Localizat în centrul României, în sud-estul Transilvaniei, între Munții Făgăraș, Cindrel și Lotrului, Sibiul se află în depresiunea Cibinului. În 1692 a devenit capitala Transilvaniei și până astăzi, Sibiul este un important centru cultural și economic al tării noastre. În 2007 a fost Capitala Culturală Europeană ( alături de Luxemburg) și astfel Sibiul devine primul oraș din Estul Europei care primește acest statut.

Cele mai importante obiective turistice.

Piața Mare – încă din perioada medievala, Piața Mare a reprezentat inima orașului, aici desfășurându-se întruniri publice, sărbători, procese, chiar execuții. Era un loc în care se făcea negoț cu cereale, dar și cu fel de fel de lucruri meșteșugite de localnici. Astăzi, în Piața Mare au loc concerte și Târgul de Crăciun. Clădirile din Piața Mare – clădiri ce poartă numele foștilor proprietari precum Casa Lutsch, Casa Weiner, Casa Albastra, Primăria Sibiului, Biserica Romano-Catolica și altele – atrag atenția trecătorilor prin stilul architectural.

Palatul Brukenthal – dacă ai ajuns în Piața Mare a Sibiului, nu poți rata cel mai vechi muzeu al româniei. Construit între 1778- 1785 de către fostul guvernator al Sibiului, Baronul Samuel de Brukenthal, Palatul este construit în stil baroc, după modelul palatelor din Viena. În prezent, aici se afla Galeria de Arta Europeana însumând cele mai valoroase colecții de picturi baroce din centrul și estul Europei.

Turnul Sfatului – punte de legătură intre Piața Mare și Piața Mica, Turnul Sfatului și-a câștigat reputația datorită întâlnirilor de sfat care aveau loc sub “ privegherea” sa. A avut diverse roluri de-a lungul timpului, de la turn de poarta, foișor de foc și depozit de cereale, la închisoare. Astăzi este un important obiectiv turistic sibian, căci dac-ă urci până la etajul șapte scările vechi de lemn, ai înaintea ochilor o panorama deosebita a Munților Făgăraș care par ca străjuiesc întreg ținutul. Mai poți vizita la etajul sase ceasul original al turnului meșterit în 1494, dar și expoziții de picturi și fotografie.

Strada Cetății – una din cele mai spectaculoase promenade ale centrului istoric, Strada Cetății își păstrează aspectul din perioada medievală, cu ziduri de fortificații, turnuri și bastioane. Putem admira cele trei turnuri – Turnul Dulgherilor, al Olarilor, și Turnul Archebuzierilor. Nordul fostei cetăți este străjuită de Pasajul Scărilor, reprezentând ziduri de fortificații construite în secolul XIII. Acest pasaj leagă Orașul de Jos de Orașul de Sus.

Casa Calfelor – singura de acest gen în România, Casa Calfelor găzduiește încă calfele în timpul călătoriei lor inițiatice. Exista un cod strict de conduită și nu oricine poate deveni calfă. Poate aspira la acest statut doar un tânăr până în 30 de ani, fără obligații sociale – care se poate angaja să respecte tradiția breslei în care intra. Portul calfelor este unul specific – “ kluft” – un costum tradițional alcătuit din pantaloni evazați, vesta și haina din diferite culori – cu semnificații . Acestea din urma au un număr simbolic de nasturi: mânecile cate trei nasturi, pentru fiecare an de călătorie, haina cu sase nasturi, pentru fiecare zi lucrătoare a săptămânii, iar vesta cu opt nasturi, pentru fiecare ora de lucru.

Piața Mică – reprezinta vechiul centru comercial sibian. Aici se află doua muzee care merita vizitate – Muzeul Farmaciei și Casa Artelor. Toate clădirile din acest areal sunt monumente istorice și sunt foarte bine întreținute. O altă atracție în Piața Mică este Podul Minciunilor, care – spun legendele- ar trebui să se clatine când cineva minte.