Peștera și Cheile Dâmbovicioara

Situată la poalele Munților Piatra Craiului, între Rucăr și Bran, la 1 kilometru de satul Dâmbovicioara din județul Argeș, Peștera Dâmbovicioara s-a format în urma cu aproximativ 15000 de ani, datorită acțiunii pârâului cu același nume. Aici s-au găsit și sunt expuse desene rupestre dar și artefactele Ursus Pelaeus, strămoș al ursului carpatin de astăzi.

Cu o lungime de 555 m, lățimi ce variază intre 3-4 m și înălțimi de 4-5 m, Peștera Dâmbovicioara este o peștera calda, cu umiditate temperata , și o constantă de 10-12 grade.

Doar 250 de metri din peșteră pot fi vizitați, turiștii fiind adesea impresionați de capul de șarpe săpat în stânca dură, precum și de alte stalactitele, stalagmitele și coloanele formate de-a lungul a zecilor de mii de ani.

Imposibil de ratat, dacă ajungi în zonă, sunt Cheile Dâmbovicioarei, cu o lungime de aproximativ doi kilometri, formate în timp de aceleași ape. Dâmbovicioara este cel mai important afluent al Dâmboviței și are izvorul pe versantul sudic al Vârfului La Om, în Munții Piatra Craiului. Străbate aproape transversal culoarul Rucăr- Bran și datorita faptului că a săpat în calcarele jurasice ale munților mai sus menționați, a modelat în timp un sector de chei, cu aspectul unui veritabil canion.

Cheile leagă Depresiunea Dâmbovicioarei de Podul Dâmboviței și se prezintă printr-un aspect deosebit cu pereți perfect verticali sau aplecați peste albie, având înălțimi ce depășesc pe alocuri 200 metri. În bazinul hidrografic al Dâmboviței este localizat un complex de peste 20 de Chei și este unul dintre cele mai mari din tara. Cheile Dâmbovicioarei sunt incluse în arealul protejat de Parcul Național “ Piatra Craiului”.