Mănăstirea Corbii de Piatră

Este cea mai veche mănăstire rupestră din țară, situată în comuna Corbi, județul Argeș, fiind săpată în masivul stâncos de gresie din satul Jgheaburi.

Mănăstirea Corbii de Piatră este atestată în documente în 1512, deși sunt dovezi că are o istorie mai veche. Ca mai toate lăcașele de cult ale României, și acest loc este încărcat de istorie. Tradiția spune că în trapeza mănăstirii, săpată tot în stâncă, aveau loc judecați publice conduse de însuși domnitorul Neagoe Basarab, atunci când lua parte la praznicul hramului mănăstirii, Adormirea Maicii Domnului.

De asemenea, mănăstirea se învecinează cu locul de baștină al Corvineștilor. Tatăl lui Iancu de Hunedoara, Voicu Corvin, stăpânea pe la 1400 toată moșia Corbilor. De altfel, în zona, încă se văd ruinele castelului . În biografia lui Matia Corvin scrie că strămoșii lui veneau din Transalpina, iar domeniul acestora se afla pe Plaiul Oii.

Timp de 200 de ani, schitul a fost abandonat, până în anul 2003. De atunci, ieromonahul Ignatie are sub îndrumarea sa încă trei călugări. Din scrierile lui Nicolae Iorga, aflam că la Corbii de Piatră s-a înființat prima mănăstire de călugărițe din țara noastră. Probabil din cauza condițiilor aspre de trai, acestea au fost strămutate la Schitul Ostrov, în locul lor fiind aduși călugări.

Unică în România, biserica are doua altare în același naos. Valoarea bisericii este dată în special de pictura realizată în stil bizantin, care din păcate, din cauza umidității din interior, este afectată în proporție de 80%. Trebuie menționat faptul că niciodată, ansamblul rupestru de la Corbii de Piatra, nu a fost restaurat.