Mănăstirea Bârsana

Localitatea Bârsana este , după cum a reieșit din săpaturile arheologice, o așezare străveche. Aici s-au găsit relicve aparținând culturii Hallstatt (Epoca de Fier). De altfel, este știut că în Maramureșului istoric sunt mai multe situri arheologice, declarate monumente istorice protejate.

Mănăstirea Soborul Sfinților Apostoli din Bârsana este consemnată în documente încă din secolul XIV. Este localizată pe Valea Izei, la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmației. Biserica mănăstirii este a doua construcție din lemn ca înălțime în Europa, având 57 m, după Săpânța Peri, situată tot în Maramureș (7 m).

Specificul ansamblului arhitectural de la Bârsana constă în tradiția locală. Pentru întreaga construcție s-au folosit doar lemn de stejar și pietre de râu, iar munca a fost realizată chiar de meșteri din zona maramureșeanului.

Complexul monahal este alcătuit din Biserica noua a Mănăstirii ( „Soborul Sfinților Apostoli”), muzeul, stăreția, Aghiasmatarul, Altarul de vară, casa duhovnicului, casa maicilor și turnul clopotniță. Fiecare structura de lemn este împodobită cu motive populare.

Biserica veche – construită în 1720 – cu hramul „Intrarea în biserica a Maicii Domnului” a fost strămutată în 1806 mai aproape de sat, la Podurile Jbarului, de către credincioși, ca sa fie ferită de distrugere și profanare.

Astăzi, biserica este pe lista monumentelor UNESCO și se dorește mutarea ei pe locul în care a fost construită, alături de ansamblul de la Bârsana.