Lacul Bicaz – “Lacul Izvorul Muntelui”

Cunoscut și sub denumirea “Lacul Izvorul Muntelui”, Lacul Bicaz este un lac de acumulare aflat pe cursul superior al răului Bistrița, în Carpații Orientali. Este ocolit pe malul sau nord-estic de șoseaua națională DN15, ce leagă Piatra Neamț de Toplița și este situat la 4 km de de orașul Bicaz și la 35 km de municipiul Piatra Neamț.

În zilele însorite, lacul este ca o oglinda pentru Muntele Ceahlău.

Fauna sa e alcătuită din lostrița, scobar, babușca, păstrăv, porcușor, plătică, mreana, obleț, clean. Aici exista o crescătorie de păstrăv ( Potoci ) iar în apropierea barajului turiștii se pot bucura de o zona de agrement.

Lacul Bicaz este cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile interioare din România. Cu o suprafață de 32,6 km pătrați, lacul s-a format în urma construirii barajului hidroenergetic cu același nume, intre anii 1950 și 1960.

Pentru construcția barajului dar și pentru amenajarea lacului au fost strămutate 22 de sate ( dintre care Răpciunița și Cârnu au dispărut în totalitate ) iar peisajul natural a suferit schimbări majore. Primul proiect pentru complexul hidroenergetic a fost realizat în anul 1908 de către inginerul român Dimitrie Leonida. Din lipsa de fonduri, proiectul a fost amânat până după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În 1962 – anul finalizării sale- Barajul de la Bicaz era pe locul 4 în Europa, ca înălțime – 127 metri- dar și de greutate. Astăzi este pe locul 9 în Europa , iar în România este cel mai mare baraj de greutate de pe râurile interioare ale României și al 3-lea dintre cele mai înalte baraje de la noi din tara. La construirea sa, ce a avut loc în timpul perioadei comuniste, au participat peste 15.000 de oameni, inclusiv deținuți politici.

Pentru sistemul hidroenergetic românesc, Bicazul este piatra de temelie, este Legendă. Timpul se împarte în înainte și după Bicaz, mai ales pentru că nu exista experiență în domeniu pentru un proiect de-o asemenea anvergură ( din punctual de vedere al volumului de lucrări, al costurilor, al tehnologiei, etc).

Barajul de la Bicaz este prevazut cu un seismograf de mare precizie și construcția nu a suferit daune nici măcar în timpul marelui cutremur din 1977.