Cascada Bigăr – Județul Caras-Severin

Cascada Bigăr se afla intre localitățile Anina și Bozovici, pe cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița. Cascada se află la doar câțiva metri de șoseaua DN57B, în locul numit ”Paralela 45”, chiar la jumătatea distanței între Polul Nord și Ecuator.

Acest loc a atras atenția celor de la Național Geografic, care consideră că la Cascada Bigăr are loc “una din cele mai spectaculoase căderi de apă din lume”. De asemenea, în 2013, site-ul “ The World Geography” a alcătuit o lista cu cele mai deosebite cascade din lume, pe primul loc aflându-se Cascada Bigăr.

Frumusețea peisajului este creata de apa subterană care curge peste o stâncă acoperita de mușchi. Apa bogată în calcar e un izvor puternic al izbucul Bigăr, afluent al Minișului de și are sursa la 200 de metri mai în sus pe rau. Spectaculoasa vedere, de-a lungul celor 200 de metri, turiștii pot vedea zeci de alte cascade mai mari și mai mici. Unicitatea acestui loc este dată de “faldurile” create de izbucul Bigăr, prin permanenta depunere de calcar.

Drumul este extreme de facil printr-un pod de lemn ce leagă șoseaua de celalalt mal, unde se poate vizita cursul izbucului Bigăr. De asemenea, zona oferă și locuri bune pentru popas. Cine dorește să coboare pana la apele Minișului – în zona pavilionului construit pentru turiști – va vedea cascada și din alte perspective .

Din anul 2000, Cascada Bigăr a fost declarata arie protejata de interes național.