Băile Tușnad

Băile Tușnad este o importantă stațiune baleno-climaterică din județul Harghita, Transilvania, situat în partea sudică a depresiunii Ciucului, între Munții Harghita și Nuntii Bodoc, în Cheile Oltului, la o altitudine de 650 m.

Băile Tușnad a fost declarat oraș în 1968, iar conform recensământului din 2011, Băile Tușnad este cel mai mic oraș din tară, având 1641 locuitori.

Stațiunea se află pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în defileul Oltului, în mijlocul unor păduri de brazi și de foioase, având un aer curat, bogat în ioni negativi. Fenomenele vulcanice au avut un rol important în formarea și dezvoltarea stațiunii, iar cele post-vulcanice pentru că sunt foarte active, reprezinta un factor important prin emanațiile de CO2 și a apelor minerale. Aceste condiții au permis practicarea tratamentelor terapeutice, Băile Tușnad câștigând astfel reputația de stațiune balneoclimaterică de importanță internațională.

Datorită amplasării sale în mijlocul unui peisaj de poveste oferit de masivul Harghita, lacul Ciucaș, munții Bodoc și întreaga depresiune a Ciucului, stațiunea Băile Tușnad a fost supranumită „mica Elveție”.

În afara ședințelor de tratament în incinta băilor termale sau la mofeta, sunt multe trasee montane de străbătut, se poate schia – dacă stațiunea este vizitată iarna – se pot face trasee de cicloturism.

În Băile Tușnad poate fi admirata „Roua Cerului”- singura plantă carnivoră din România, se află aici de 12.000 de ani și se hrănește cu insecte de 20 de ori mai mari decât ea. Planta inflorește foarte rar la Tinovul Mohos.

Stațiunea atrage anual aproximativ jumătate de milion de turiști care vin pentru tratamente, dar numărul celor care doar vizitează Băile Tușnad ajunge la 1,5 milioane în fiecare an. 80% dintre aceștia sunt romani, restul vin din tari precum Franța, Germania, Olanda, Israel, etc.

În apropiere de stațiunea balneoclimaterică, poate fi vizitat singurul lac vulcanic din România, Lacul Sfânta Ana. La doar 17 km de Bixad – localitate aflată în apropiere de Băile Tușnad- Lacul Sfânta Ana este una dintre cele mai importante atracții turistice naturale ale județului Harghita deoarece este unicul lac din Europa Central-Estica format pe fundul craterului unui vulcan stins.